Kutyakanyar Állatorvosi Rendelő Kutyakanyar Bemutatkozás Kutyakozmetika Kapcsolat 18+ Tudástár
× Kutyakanyar Szolgáltatások Bemutatkozás Kozmetika Kapcsolat 18+ Tudástár

A hagyma hatásai és a féreghajtás

Elterjedt az a régi mondás, hogy a kutyának fokhagymát kell adni féreghajtás céljából... Bár tudományos cikket nem találtunk erről, de talán lehet valami alapja. A tapasztalat azonban azt mutatja,  hogy a fokhagymával kezelt kutyákban is tanyáznak élő és szaporodó bélférgek. És akkor még nem is beszéltünk a fokhagyma és egyéb hagymák mérgező hatásáról kedvenceinkben.

A hagyma és a fokhagyma néhány közkedvelt ételünk alapanyaga. Olykor olyan ételekbe is belekerülnek, melyeket szeretünk kedvenceinkkel is megosztani. De vajon elfogyaszthatják-e a hagymával/fokhagymával készített ételeket probléma nélkül?

Miért ártalmas az állatok számára a hagyma és a fokhagyma?

Dr. Ann Hohenhaus, a new yorki állatorvosi központ állatorvosa beszélt az említett zöldségek mérgező hatásáról. A hagymafélék családjába tartozó valamennyi növény - így a hagyma, a fokhagyma, a póréhagyma és a metélőhagyma, melyek gyakran állnak mérgezések hátterében - N-propil- diszulfidot tartalmaznak. Ez a vegyület a vörösvérsejtek oxigén-szállító komponensét, a hemoglobint károsítja. (Aggodalomra semmi ok, az ember rezisztens az N-propil-diszulfidra. :- ) )

A károsodás a vörösvérsejtek széteséséhez vezethet, melyek így nem képesek ellátni feladatukat, élettartamuk rövidül. A vörösvérsejtek szétesését hemolízisnek nevezzük, mely vérszegénységet, ill. véres/barna színű vizelet ürítését idézi elő. Súlyos esetben a vérszegénység a belső szervek károsodását, leállását vagy akár halált is okozhat. A vörösvérsejtek károsítása mellett a hagyma  irritálja kedvenceink gyomor-bél rendszerét.

Mennyi hagyma/fokhagyma okoz megbetegedést egy állatban?

Kb. 5 g/ttkg adag okoz megbetegedést egy kutyában, míg egy macska számára egyetlen gerezd fokhagyma végzetes lehet. A hagymamérgezés jeleit már azoknál az állatoknál megfigyelhetjük, akik testtömegük 0,5%-ának megfelelő mennyiségű hagymát egyszerre elfogyasztanak (ez kb. 5 g/ttkg adagnak felel meg). Ez azt jelenti, hogy egy negyedcsészényi hagyma egy 9 kg tömegű kutyában megbetegedéshez vezet. Mérgezést okoz a hagyma frissen, de akár főtt, "szárított" vagy por formájában. Vérszegénység pedig abban az esetben is kialakulhat, ha kedvenceink hosszú időn keresztül kis mennyiségben kapnak hagymaféléket. Hagymát/fokhagymát tartalmazó táplálékkiegészítők és élelmiszer-készítmények is felelősek lehetnek a megbetegedésért.

Melyek a mérgezés tünetei?

Ha kedvencünk nagy mennyiségben jutott a mérgező zöldséghez, a tünetek akár egy napon belül is jelentkezhetnek. Gyakoribb azonban, hogy a mérgezés csak néhány nappal később
okoz rosszullétet. Amire figyelni kell: letargia, gyengeség, inkoordináció, sápadt nyálkahártyák, hányás, hasmenés, megnövekedett szívfrekvencia és légzésszám, vöröses vagy barna vizelet, fokozott nyálzás.

Mit tegyünk, ha kedvencünk hagymát evett?

Minél hamarabb keressük fel állatorvosunkat, hiszen a 2 órán belül történő hánytatásnak fontos szerepe van a toxin felszívódásának megelőzésében!

A kórjóslat általában kedvező, amennyiben kedvencünk időben állatorvosi ellátásban részesül. Ez nem mondható el azokról az esetekről, akik mérgezése súlyos, vagy későn kapják meg a szükséges ellátást.

Kedvenceink megóvása érdekében kerüljük a hagymás ételekkel való etetést, és akadályozzuk meg a "lopkodásra" hajlamos kutyák sikeres kutatómunkáját.

Mivel a fokhagyma féreghajtó hatása sem kielégítő, kezeljük tablettával vagy bőrről felszívódó féreghajtó cseppekkel kedvenceinket 3 havonta, az egerésző macskákat pedig 2 havonta. Rendelőnkben bélsárvizsgálatot is végzünk, így pontosan meg tudjuk állapítani az esetleges fertőzöttséget.

A tájékoztatót a petmd.com cikke alapján írtuk.

×

Email küldése

2024 © - Impresszum - GDPR